ADHD

Psihoterapia copiluluiScopurile diagnosticului clinic validat științific la copiii cu hiperactivitate cu deficit de atenție

Procesul de psihodiagnostic clinic al hiperactivității cu deficit de atenție la copil (ADHD) este unul foarte complex și de durată. Protocolul de diagnostic clinic validat științific precizează o perioadă de 4-6 luni în care copilul este testat și urmărit cu ajutorul unor fișe standardizate de screening.

O pregătire de specialitate precară sau insuficienta cunoaștere a procedurilor de tip evidence-based pot duce la un diagnostic greșit și implicit la implementarea unui plan de tratament neadecvat, acest putând avea efecte grave asupra sănătății copilului.

Scopurile evaluării clinice în ADHD sunt:

 • Determinarea prezenței ADHD-ului și diagnosticul diferențial cu alte tulburări.
 • Stabilirea prezenței sau absenței unei alte tulburări comorbide – studiile arată că:
  • 80% dintre cazuri au o tulburate comorbidă
  • 55% din cazuri au două tulburări comorbide
 • Evaluarea prezenței unor tulburări psihiatrice la părinți – acestea pot afecta tulburarea copilului sau pot interfera cu tratamentul copilului.
 • Determinarea domeniilor în care copilul prezintă insuficiențe/ dificultăți și prioritatea acestora în procesul terapeutic – ex: relațiile din familie, dezvoltarea comportamentului adaptativ, relații sociale, rezultate școlare etc.

Scopuri adiționale ale evaluării pot fi:

 • Determinarea punctelor tari și a punctelor slabe ale copilului, care ar putea fi utilizate în planul de tratament. Dacă avem un copil bun la sport, de exemplu la fotbal, părinţii sunt încurajaţi să sprijine implicarea copilului în respectiva activitate, ca parte a planului de tratament. Copilul va trăi astfel sentimentul de succes, care va contrabalansa sentimentul de eșec pe care copilul îl trăiește în alte domenii, de exemplu în legătură cu performanțele școlare.
 • Delimitarea tipurilor de tratament potrivite cu particularitățile copilului și familiei.
 • Descoperirea resurselor pe care părinții le au la îndemână, atât în familie cât și la nivelul comunității în care locuiesc.
 • Determinarea necesității evaluării copilului de către medicul psihiatru, pentru prescrierea medicației.
 • Dacă sunt aspecte legale implicate în evaluarea copilului (custodie, violență domestica, etc.)

Nu există o baterie standard de teste care se aplică oricărui pacient suspectat de ADHD, evaluarea se particularizează în funcție de problemele cazului.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s