Tulburarea fonologică

Principala caracteristică a tulburării fonologice este incapacitatea de a utiliza sunetele vorbirii expectate în dezvoltare şi care sunt corespunzătoare pentru vârsta şi dialectul copilului. Aceasta poate implica erori în producerea, uzul, reprezentarea sau organizarea sunetelor, cum ar fi substituirile unui sunet cu altul (utilizează sunetul ”t” în locul sunetului ”k”) ori omisiuni de sunete (de ex., ale consoanelor finale), dar nu se limitează numai la acestea. Dificultăţile în producerea sunetelor vorbirii interferează cu performanţa şcolară sau profesională ori cu comunicarea socială. Dacă este prezentă retardarea mentală, un deficit verbomotor sau senzorial ori deprivarea ambientală, dificultăţile în vorbire sunt în exces în raport cu cele asociate de regulă cu aceste probleme. (DSM-IV-TR, 2000)

Criteriile de diagnostic DSM-IV-TR pentru tulburarea fonologică:

  1. Incapacitatea de a utiliza sunetele vorbirii expectate evolutiv, care sunt corespunzătoare pentru etatea şi dialectul copilului (de ex., erori în producerea, uzul, reprezentarea sau organizarea sunetelor, cum ar fi, substituirile unui sunet cu altul (utilizează sunetul ”t” în loc de sunetul ”k”) ori omisiuni de sunete, cum ar fi consonantele finale), dar nu se limitează la acestea.
  2. Dificultăţile în producerea sunetelor interferează cu performanţa şcolară sau profesională ori cu comunicarea socială.
  3. Dacă este prezentă retardarea mentală, un deficit verbomotor sau senzorial ori deprivarea ambientală, dificultăţile în vorbire sunt în exces în raport cu cele asociate de regulă cu aceste probleme.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s