Tulburarea limbajului expresiv

Caracteristica princială a tulburării de limbaj expresiv este o deteriorare în dezvoltarea limbajului expresiv, în condițiile în care dezvoltarea intelectuală generală a copilului este una normală, iar limbajul receptiv este la nivelul expectat în funcție de vârsta cronologică a copilului. Pot surveni dificulăţi în comunicare implicând atât limbajul verbal, cât şi semnele lingvistice. Dificultăţile lingvistice interferează cu performanţa şcolară sau profesională ori cu comunicarea socială. Simptomele nu trebuie să satisfacă criteriile pentru tulburarea mixtă de limbaj expresiv şi receptiv ori pentru o tulburare de dezvoltare pervasivă. Dacă este prezentă retardarea mentală, un deficit verbomotor, un deficit senzorial ori deprivarea ambientală, dificultăţile în limbaj sunt în exces în raport cu cele asociate de regulă cu aceste probleme. (DSM-IV-TR, 2000)

Criteriile de diagnostic DSM-IV-TR pentru tulburarea de limbaj expresiv:

  1. Scorurile obţinute ia măsurările standardizate ale dezvoltării limbajului expresiv administrate individual sunt substanţial sub cele obţinute la măsurările standardizate ale capacităţii intelectuale nonverbale şi dezvoltării limbajului receptiv. Perturbarea se poate manifesta clinic prin simptome care includ faptul de a avea un vocabular considerabil redus, de a face erori în conjugarea verbelor ori de a avea dificultăţi în evocarea cuvintelor sau în crearea de propoziţiuni de lungime sau complexitate corespunzătoare dezvoltării.
  2. Dificultăţile în limbajul expresiv interferează cu performanţa şcolară sau profesională ori cu comunicarea socială.
  3. Nu sunt satisfăcute criteriile pentru tulburarea mixtă de limbaj expresiv şi receptiv sau pentru o tulburare de dezvoltare pervasivă.
  4. Dacă este prezentă retardarea mentală, un deficit verbomotor sau senzorial ori deprivarea ambientală dificultăţile de limbaj sunt în exces în raport cu cele asociate de regulă cu aceste probleme.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s