Tulburarea mixtă de limbaj receptiv şi expresiv

Caracteristica principală a tulburării mixte de limbaj expresiv şi receptiv este o deteriorare atât în dezvoltarea limbajului receptiv cât şi a celui expresiv, în condițiile în care dezvoltarea intelectuală a copilului este în limite normale. Dificultăţile care survin în comunicare implică atât limbajul verbal cât şi semnele lingvistice. Dificultăţile în limbaj interferează cu performanţa şcolară sau profesională, ori cu comunicarea socială, iar simptomele nu satisfac criteriile pentru o tulburare pervasivă de dezvoltare. Dacă este prezentă retardarea mentală, un deficit verbomotor sau senzorial ori deprivarea ambientală, dificultăţile în limbaj sunt în exces în raport cu cele asociate de regulă cu aceste probleme. (DSM-IV-TR, 2000)

Criteriile de diagnostic DSM-IV-TR pentru tulburarea mixtă de limbaj receptiv și expresiv:

  1. Scorurile obţinute printr-o baterie de măsurări standardizate administrate individual ale dezvoltării limbajului receptiv cît şi expresiv sunt substanţial sub cele obţinute la măsurările standardizate ale capacităţii intelectuale nonverbale. Simptomele includ pe cele pentru tulburarea de limbaj expresiv, precum şi dificultatea în înţelegerea cuvintelor, propoziţiunilor ori a unor tipuri specifice de cuvinte, cum sunt termenii spaţiali.
  2. Dificultăţile în limbajul receptiv şi expresiv interferează semnificativ cu performanţa şcolară sau profesională ori cu comunicarea socială.
  3. Nu sunt satisfăcute criteriile pentru tulburarea de dezvoltare pervasivă.
  4. Dacă. este prezentă retardarea mentală, un deficit verbomotor sau senzorial ori deprivarea ambientală, dificultăţile de limbaj sunt în exces în raport cu cele asociate cu aceste probleme.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s