Tulburările pervasive de dezvoltare

Tulburările de dezvoltare pervasivă sunt caracterizate prin deteriorare severă şi pervasivă în diverse domenii de dezvoltare: aptitudini de interacţiune socială reciprocă, aptitudini de comunicare sau prezenţa unui comportament, interese şi activităţi stereotipe. Deteriorările calitative care definesc aceste condiţii sunt clar deviante în raport cu nivelul de dezvoltare sau cu etatea mentală a individului. (DSM-IV-TR, 2000)

Această categorie de tulburări de dezvoltare înregistrează o rată a prevalenței de până la 0,2%, ea înregistrându-se în aceeași măsură în toate mediile socio-economice și sociale.

Etiologie. Studiile clinice realizate până în prezent nu au identificat cu claritate cauzele determinante ale tulburărilor pervasive de dezvoltare, însă o serie de cercetări vorbesc despre o importantă determinare genetică. În sprijinul acestei idei vin cercetările care arată că riscul de recurență a bolii la frați este de 3-10%, iar dacă în familie sunt deja două cazuri de frați cu autism, riscul ca din următoarea sarcină să rezulte tot un copil cu autism este de 35-50%. De asemenea, la gemenii monozigoți, dacă unul dintre gemeni este diagnosticat cu autism, în 9 din 10 cazuri tulburarea este prezentă și la al doilea copil.

Într-un studiu internațional realizat în 2011 pe un lot de 664 de familii în care a fost diagnosticată o tulburare de spectru autist la cel puțin unul dintre copii, Ozonoff S. & colab. au raportat un risc al recurenței tulburării la al doilea copil de 19%. (Ozonoff S. & all., 2011)

Printre factorii genetici identificați, anomaliile cromozomiale au fost raportate frecvent la persoanele cu tulburări din spectrul autist. Studiile genetice au încercat să descopere gena sau genele care sunt responsabile în determinarea tulburărilor de spectru autist dar, deşi unele zone ale genomului uman sunt considerate ca loc de dezvoltare pentru gene defecte, încă nu s-a identificat nici o genă care să joace un rol determinant.

DSM-IV-TR descrie patru tulburări ce intră în categoria tulburărilor pervasive de dezvoltare :

  1. Tulburarea autistă
  2. Tulburarea Rett
  3. Tulburarea dezintegrativă a copilăriei (Demența Heller)
  4. Sindromul Asberger

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s